Iskola

Iskola

Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola Gánti Telephelye

Gánt

Ez a mindössze 845 fős sváb település a Vértes déli szélén fekszik. Közigazgatásilag Gánthoz tartozik Vérteskozma, Kőhányás, Gránás kültelek és Bányatelep is.

Gántot először az az 1193-as okirat említi, melyben III. Béla király a székesfehérvári keresztes lovagok javadalmai közé sorolja a területet, ahol a falu fekszik.

Források szerint a településen már 1781-ben működött katolikus iskola.

A mai iskolaépületet 1936-ban építették. Az alsó tagozat érdekes módon már a kezdetektől fogva összevontan működött, a felső tagozatot viszont már külön osztályokban folytatták a tanulók. Miután a tanulói létszám csökkent, ezért 1978-ban a gyerekek Csákberényben folytathatták a felsőt, majd 1985-től már Csákváron.

A telephelyen családias légkörben tanulhatnak a gyerekek összevont csoportokban. Jelenleg az első második és a harmadik negyedik osztályok összevonására került sor.

Az iskola épületét az elmúlt években a helyi önkormányzat felújította, a termek ki lettek festve, cserélték a nyílászárókat, a mosdókat is megújították, a termekben lévő világítás korszerűsítésére is sor került, valamint az aulában található lambéria is renoválva lett. Szeretném megemlíteni, hogy az iskola falát díszítő csodálatos Bogyó és Babóca festmény egykori tanítók keze munkáját dicsérik. A tágas aulából két hatalmas terem nyílik, itt folynak minden nap a tanórák. A folyosóról közelíthető meg az iskola tornaterme, ahol rossz idő esetén tornáznak a gyerekek. Jó időben azonban a testnevelés órák az udvaron folynak.

Irigylésre méltó, hatalmas, füvesített, fásított udvaron játszhatnak, futkározhatnak a Gánton tanuló   nebulók a szünetekben. Az udvarunkon van egy kötélpálya, két mérleghinta, egy állványos hinta, homokozó és egy váras csúszda. Mindezek mellett még mindig marad hely a fiúknak, ahol kedvükre focizhatnak. Valamint büszkélkedhetünk egy kerti pagodával is, ahová bármikor kimehetünk kézműveskedni vagy csak ücsörögni.

 

 A tanulóközösségek létszáma ugyan alacsony, ám ennek az előnyét a tanítás folyamatában lehet és kell is kihasználni. Ennek köszönhetően több időt tudunk egy-egy gyerekre fordítani oktatás és képességfejlesztés szempontjából.

Fontosnak tartjuk egy odafigyelő, serkentő környezet megteremtését, ahol minden egyes gyermek a képessége szerinti legtöbbet tudja „kihozni magából”. Iskolánkban nemcsak a tanulólétszám, hanem a tantestület is kis létszámú, így családias légkörben tudunk dolgozni. Az iskolában, órákon, szünetekben történt dolgokat mindig megbeszéljük, konzultálunk. A szakos ellátottság intézményünkben megoldott.

A gyerekeknek már elsős koruktól kezdve lehetőségük van, hogy a német nyelvet elsajátítsák heti 6 órában. Hozzáteszem, hogy már a helyi óvodában témahetek keretében ismerkednek a nyelvvel, így az elsős korukra már egyáltalán nem idegen számukra. Ez a mai világban egy óriási lehetőség. Persze a tanulók egy része sváb családból származik és otthon is hallhatják a sváb szót, azonban mindenképpen előny, hogy ilyen nagy óraszámban van lehetőségük gyakorolni ezt az idegen nyelvet.

A gyerekek nagy szerencséjére az egyik kedves szülő önként, a saját szabadidejében heti egy alkalommal tart sváb táncot az iskolásoknak és az óvodásoknak is egyben. A tánccsoport rendszeresen szerepel különböző sváb rendezvényeken. Ez is egy jó alaklom az összekovácsolódásra. Nagyon erős, összetartó közösség.

 A tanévben az alábbi ünnepeken és programokon veszünk részt a tanulókkal, melyek szorosan kapcsolódnak a falu életéhez, a helyi hagyományokhoz. Ezekkel szeretnénk tanulóink német nemzetiségi identitástudatát erősíteni, a programok összekötő erejének átélésével a hagyományok ápolására, megőrzésére nevelni őket. 

- Falu- és Bányásznap

- Márton napi lámpás készítés és felvonulás

- Szalamander felvonulás Borbála nap alkalmából

- Karácsonyi ünnepkör: Advent szombati foglalkoztató és Advent vasárnapi műsorok

- Idősek karácsonya

- Várgesztesen szerepelnek iskolásaink a sváb betlehemessel

- Karácsonyi süteménysütés 

- Hagyományőrző Svábbál

- Doni megemlékezés

- Farsangi játékdélután 

- Tél-temető felvonulás és szalmabábú égetés

- Húsvéti Bál

- Tojásgurítás a Treplácon húsvét hétfőn

- Pünkösdi májfa-döntő ünnepség